Informa Life Sciences is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Dean Pettit, Ph.D.

Improving Global Access to Biotherapeutics through Molecule, Process and Manufacturing Design

Just Biotherapeutics

Flemming Ornskov, M.D., M.P.H.

A Vision for Rare Disease: How We Can Champion Underserved Patients

Shire

James Collins, Ph.D.

Synthetic Biology: Biomedical Applications Come of Age

Massachusetts Institute of Technology

11:50am 12:20pm (30 mins)

Main agenda

Quantifying the Impact of CO2 Gas on the pH of Frozen Sodium Phosphate When Stored in Single-Use Bags on Dry Ice

The stability of frozen solutions stored in single-use bags is a primary concern in bioprocessing. This presentation will share pH stability data from a frozen solution stored in single-use bags with different gas permeation rates that are subjected to CO2 gas from sublimating dry ice.

Please note: The exhibit hall is not open following this talk. The exhibit hall opens today at 3:15pm

  • Michael Johnson - Business Development Engineering Manager, Entegris

11:50am 12:20pm (30 mins)

Main agenda

Virus Safety for Vaccines, Viral Vectors, and Cell Based Therapies

Please note: The exhibit hall is not open following this talk. The exhibit hall opens today at 3:15pm

  • Damon Asher, Ph.D. - Head, Americas Vaccine Initiative, MilliporeSigma

11:50am 12:20pm (30 mins)

Main agenda

Meaningful Insights on Subvisible Particle Morphology, Size and Purity

Electron Microscopy (EM) together with image analysis give unmatched insight on sample purity, particle stability and morphological characteristics. This case study shows how a table-top MiniTEM system developed by Vironova is used to automatically detect undesired process outcome such as debris, broken particles and aggregates. Purity and integrity of AAV and Adenovirus gene therapy vectors samples are measured automatically in about one hour.

Please note: The exhibit hall is not open following this talk. The exhibit hall opens today at 3:15pm

  • Mathieu Colomb-Delsuc, Ph.D. - Senior Scientist, Electron Microscopy Technologies, Vironova

11:50am 12:20pm (30 mins)

Main agenda

Cell Culture Perfusion Doesn’t Need to be Complicated

Please note: The exhibit hall is not open following this talk. The exhibit hall opens today at 3:15pm

  • Yasser Kehail - Global Bioprocessing and Analytics Product Manager, GE Healthcare

11:50am 12:20pm (30 mins)

Main agenda

Molecular Devices Workshop

Please note: The exhibit hall is not open following this talk. The exhibit hall opens today at 3:15pm

3:00pm 5:30pm (150 mins)

Main agenda

Startup Pitch Competition @ Biopharm America

Pitch your startup to a panel of judges comprised of business development execs, venture capitalists, and industry experts! 

Qualifying startup companies are invited to pitch their company using no more than four minutes. Our top notch panel of judges will determine the winner by the quality and effectiveness of the pitch.

  • Moderator Douglas MacDougall - President, MacDougall Biomedical Communications
  • Judge Christine Brennan - Principal, Novartis Venture Fund
  • Judge Jeremy Springhorn, Ph.D. - Partner, Corporate Development, Flagship Ventures
  • Judge Anna Turetsky, Ph.D. - Vice President, Lightstone Ventures
  • Judge Geeta Vemuri - Managing Partner, Agent Capital
  • Judge Charles Kunsch, Ph.D. - Director, AbbVie Ventures

3:15pm 3:45pm (30 mins)

Main agenda

Grand Opening of the BWB Exhibit & Poster Hall and Refreshment Break

3:40pm 3:45pm (5 mins)

Main agenda

Chairperson’s Remarks

3:45pm 4:15pm (30 mins)

Main agenda

Improving Global Access to Biotherapeutics through Molecule, Process and Manufacturing Design

This presentation will discuss the application of innovative technologies designed to expand global access to biotherapeutics. These integrated technologies will assist biotherapeutic discovery through the application of molecular design tools to improve candidate molecule developability, improve process design through intensification efforts, and reduce fixed costs associated with manufacturing facility construction and operation through the design of facilities with flexible, low cost features.

  • Keynote Dean Pettit, Ph.D. - Chief Scientific Officer and Founding Partner, Just Biotherapeutics

4:15pm 4:45pm (30 mins)

Main agenda

A Vision for Rare Disease: How We Can Champion Underserved Patients

Although each rare disease affects a relatively small number of patients, together they are one of the largest under-served patient populations in the world. To make sustained progress for rare disease patients, the biopharma industry must continue to innovate and embrace new technologies to drive advances that result in faster diagnosis, better access and more effective treatments.

  • Flemming Ornskov, M.D., M.P.H. - Chief Executive Officer, Shire

4:45pm 5:15pm (30 mins)

Main agenda

Synthetic Biology: Biomedical Applications Come of Age

Synthetic biology is bringing together engineers, physicists and biologists to model, design and construct biological circuits out of proteins, genes and other bits of DNA, and to use these circuits to rewire and reprogram organisms. These re-engineered organisms are going to change our lives in the coming years, leading to cheaper drugs, rapid diagnostic tests, and synthetic probiotics to treat infections and a range of complex diseases. In this talk, we highlight recent efforts to create synthetic gene networks and programmable cells, and discuss a variety of synthetic biology applications in biotechnology and biomedicine.

  • James Collins, Ph.D. - Termeer Professor of Medical Engineering & Science and Professor, Department of Biological Engineering, Massachusetts Institute of Technology

5:15pm 7:00pm (105 mins)

Main agenda

Opening Night "Celebration of Science" Reception in the BWB Exhibit & Poster Hall

7:00pm 10:00pm (180 mins)

Awards and Dinners

Xconomy Awards Gala**

**Xconomy Awards Gala only included with Festival Pass Plus Registration