Informa Life Sciences is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

08:50 09:00 (10 mins)

Main agenda

Chair's opening remarks

09:00 10:00 (60 mins)

Main agenda

Application and enforcement of REACH in Member States

  • Current enforcement structure
  • Challenges and opportunities: Resource vs the demand for enforcement
  • Future plans


  • Mike Potts - HM Inspector of Health and Safety, CRD Enforcement Team, Health & Safety Executive
  • Maria Letizia Polci - DG Health Prevention REACH&CLP CA, Ministry of Health, Italy
  • Hermann Goetsch - Division Legal Services 2, Division External Legislation and Legal Coordination , FEDERAL MINISTRY OF AGRICULTURE, FORESTRY, ENVIRONMENT AND WATER MANAGEMENT, Austria
  • Mariusz Godala, Bureau for Chemical Substances

10:00 10:30 (30 mins)

Main agenda

Morning networking refreshments

10:30 11:00 (30 mins)

Main agenda

Exposure assessment in scope of REACH and BPR – what difference does it make?!

  • Selma Dieperink-Hertsenberg - Project Manager Registration Services and Risk Assessment, Triskelion

11:00 11:30 (30 mins)

Main agenda

Clarifying the guidance on data sharing

  • Claudio Mereu - Joint Managing Partner, Fieldfisher

11:35 12:05 (30 mins)

Main agenda

Exposure scenarios: the supply chain communication, scaling and scenarios for mixtures

  • Regulatory requirements for scenarios of mixtures
  • Challenges
  • Proposed solutions: up-down versus bottom up
  • Practical implementation and Enforce 5


  • Monica Locatelli - Founder and Director, TEAM mastery s.r.l., Italy

12:05 13:25 (80 mins)

Main agenda

Networking lunch

13:25 13:55 (30 mins)

Main agenda

How to handle incoming/outgoing Safety Data Sheets

  • What is specified by the legal text?
  • Receiving an SDS
  • Evaluating an SDS/ eSDS
  • What to do in conflicting situations
  • Building a tracking system for SDS
  • Sending an SDS in the supply chain
  • Roger Van der Linden - Consultant, Product Stewardship, Belgium

13:55 14:25 (30 mins)

Main agenda

Safety Data Sheets (SDS): strategies to ensure quality

  • Clarifying what should be included in the Safety Data Sheet
  • Effectively communicating that substances on the candidate list are included in products
  • How to handle different requirement in different countries or regions
  • Make the Safety Data Sheet up-to-date with meaningful data
  • Bin Wang - Product Regulatory Specialist, Kraton

14:25 15:05 (40 mins)

Main agenda

Panel discussion: Safety Data Sheets and improving communication in the supply chain

  • End user communication: Ensuring robust communication in the supply chain to ensure the end users get the same information from different companies
  • Writing exposure scenarios for end users
  • Downstream users of REACH: Creating extended data safety sheets including exposure scenarios
  • Bin Wang - Product Regulatory Specialist, Kraton
  • Roger Van der Linden - Consultant, Product Stewardship, Belgium

15:05 15:35 (30 mins)

Main agenda

Networking afternoon refreshments

15:35 16:10 (35 mins)

Main agenda

How does a multinational health-care company deal with the ever growing number of SVHC?

  • Monitoring of SVHC in all products and processes
  • Voluntary phase-out of SVHC and other undesirable substances
  • Experiences with the REACH authorisation process
  • Upstream supply chain issues with SHVC
  • General considerations on REACH authorisation in the context of REACH Refit
  • Jan Backmann - Head Chemical Legislation, F.Hoffmann-La Roche

16:10 16:45 (35 mins)

Main agenda

REACH, competitiveness and innovation

  •    Definitions
  •    Objectives and expectations of the regulators
  •    Industry viewpoint: the impact of REACH on innovation & competitiveness
  •    Case study: the additives industry
  • Matteo Dalla Valle, Chevron Oronite SAS

16:45 16:55 (10 mins)

Main agenda

Chair's closing remarks and end of conference