Informa Life Sciences is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Jeff Myers

Opening Keynote Panel: The Future of Medicaid and Medicaid Expansion

Medicaid Health Plans of America

May 22
Show Filter
8:00am - 8:45am

Registration and Morning Coffee

More
8:45am - 9:00am

Chairman's Opening Remarks

  • John Lovelace - President Government Programs, UPMC Health Plan
More
9:00am - 10:00am

Opening Keynote Panel: The Future of Medicaid and Medicaid Expansion

  • Panelist Jeff Myers - President and CEO, Medicaid Health Plans of America
  • Panelist Margaret Murray - CEO, Association for Community Affiliated Plans (ACAP)
  • Moderator Clay Farris - Senior Healthcare Executive, Mostly Medicaid
  • Rhys Jones, MPH - Vice President, Medicaid Advocacy, America's Health Insurance Plans
More
10:00am - 10:30am

Morning Networking Break

More
10:30am - 11:15am

Utilizing Waiver Programs to Treat Complex Populations for Better Outcomes

  • Stephanie Muth - Medicaid Director, Texas Department of Health & Human Services
  • Moderator Nancy Shanley - Vice President of Consulting and Policy Analysis, MAXIMUS
  • Tonya Hales - Assistant Director Division of Medicaid and Health Financing, Utah Department of Health
More
11:15am - 12:30pm

Medicaid Director Panel Discussion

  • Moderator Vernon Smith, PhD - Senior Advisor, Health Management Associates
  • Panelist Jon Hamdorf - Interim Division Director & State Medicaid Director, Kansas Departmetn of Health & Environment
  • Panelist Dennis Schrader - Medicaid Director, Maryland Department of Health
  • Panelist Dave Richard - Deputy Secretary for Medical Assistance Division of Medical Assistance, North Carolina Department of Health and Human Services
  • Panelist Stephanie Muth - Medicaid Director, Texas Department of Health & Human Services
  • Panelist Heather Smith - State Medicaid Director, Wisconsin Department of Health Services Division of Medicaid Services
More
12:30pm - 1:30pm

Networking Luncheon: State Medicaid Roundtable Discussions

More
Showing of Streams
5:00pm - 6:00pm

Cocktail Reception

More
8:00am - 8:45am 45 mins
Registration and Morning Coffee
8:45am - 9:00am 15 mins
Chairman's Opening Remarks
  • John Lovelace - President Government Programs, UPMC Health Plan
9:00am - 10:00am 60 mins
Opening Keynote Panel: The Future of Medicaid and Medicaid Expansion
  • Panelist Jeff Myers - President and CEO, Medicaid Health Plans of America
  • Panelist Margaret Murray - CEO, Association for Community Affiliated Plans (ACAP)
  • Moderator Clay Farris - Senior Healthcare Executive, Mostly Medicaid
  • Rhys Jones, MPH - Vice President, Medicaid Advocacy, America's Health Insurance Plans
10:00am - 10:30am 30 mins
Morning Networking Break
10:30am - 11:15am 45 mins
Utilizing Waiver Programs to Treat Complex Populations for Better Outcomes
  • Stephanie Muth - Medicaid Director, Texas Department of Health & Human Services
  • Moderator Nancy Shanley - Vice President of Consulting and Policy Analysis, MAXIMUS
  • Tonya Hales - Assistant Director Division of Medicaid and Health Financing, Utah Department of Health
11:15am - 12:30pm 75 mins
Medicaid Director Panel Discussion
  • Moderator Vernon Smith, PhD - Senior Advisor, Health Management Associates
  • Panelist Jon Hamdorf - Interim Division Director & State Medicaid Director, Kansas Departmetn of Health & Environment
  • Panelist Dennis Schrader - Medicaid Director, Maryland Department of Health
  • Panelist Dave Richard - Deputy Secretary for Medical Assistance Division of Medical Assistance, North Carolina Department of Health and Human Services
  • Panelist Stephanie Muth - Medicaid Director, Texas Department of Health & Human Services
  • Panelist Heather Smith - State Medicaid Director, Wisconsin Department of Health Services Division of Medicaid Services
12:30pm - 1:30pm 60 mins
Networking Luncheon: State Medicaid Roundtable Discussions
1:30pm - 1:40pm 10 mins
Track A: MLTSS
Chairperson's Opening Remarks
  • Beth Landon - Policy Director, New Mexico Hospital Association
1:30pm - 1:40pm 10 mins
Info
Track B: Behavioral Health Integration
Chairperson's Opening Remarks
  • Dan Lavalle - Director Government and Business Relations, Government Programs, UPMC Health Plan

Dan Lavallee, Director
Government and Business Relations, Government Programs
UPMC Health Plan

1:30pm - 1:40pm 10 mins
Track C: Social Determinants of Health
Chairperson's Opening Remarks
  • Jennifer Babcock - Vice President for Medicaid Policy and Director of Strategic Operations, Association for Community Affiliated Plans
  • Christine Nye - Senior Fellow, NORC at University of Chicago
1:30pm - 1:40pm 10 mins
Track D: Member & Patient Engagement
Chairperson's Opening Remarks
  • Clay Farris - Senior Healthcare Executive, Mostly Medicaid
1:40pm - 2:15pm 35 mins
Info
Track A: MLTSS
Automating LTSS Financial Eligibility to Reduce Fraud
  • Barbara Selter - Vice President, Business Development, Health Services, Maximus

Due to the LTSS financial eligibility process being costly, complex and time-consuming, states are turning to automated tools to pre-emptively detect unreported assets and analyze financial transactions to recognize asset transfers during the requisite five-year look-back period. Learn how Illinois and New Jersey successfully use our Program Integrity solution and Medicaid Genius to combat fraud and abuse and reduce costs.

1:40pm - 2:15pm 35 mins
Info
Track B: Behavioral Health Integration
Comprehensive SUD Treatment: Lessons Learned from a Community Mental Health Center
  • Steve Benjamin - Senior Vice President Clinical Services, Harbor Behavioral Health
  • Stephanie Calmes, PhD, LPCC-S, LICDC-CS - Clinical Director, Harbor Behavioral Health

This session will cover the need for integrated care model, continuum of services/care, lessons learned: divers that promote success of this model, and complications/barriers.

1:40pm - 2:15pm 35 mins
Track C: Social Determinants of Health
Applying SDOH to Triple Aim
  • Fran Martini, RN, BSN, MBA - Director, Population Health Management, BCBS Tennessee
1:40pm - 2:15pm 35 mins
Track D: Member & Patient Engagement
The Role of the Case Manager to Improve Member Engagement with Their Health
  • Merrill Friedman - Senior Director, Disability Policy Engagement, Anthem, Inc.
2:15pm - 3:00pm 45 mins
Track A: MLTSS
Moving from LTSS to MLTSS: Best Practices and Challenges
  • Megan Foster Friedman - Senior Healthcare Analyst, Center for Healthcare Research and Transformation
  • Meryl Price - President, Health Policy Matters
2:15pm - 3:00pm 45 mins
Info
Track B: Behavioral Health Integration
Housing and Employment Strategies/Case Studies/Solutions
  • Moderator Mollie Hertel, AM, MPP - Senior Research Scientist, Health Care, NORC at the University of Chicago
  • Panelist Blythe FitzHarris, PhD, LCSW - Chief Clinical Officer, Mercy Maricopa Integrated Care

This session will highlights an integrated (physical and behavioral health) MCO, Mercy Maricopa Integrated Care (MMIC), that serves individuals with serious mental illness (SMI) in Maricopa County, Arizona. This managed care plan was established to only serve individuals with mental illness and primarily those with severe mental illness. Not only does the plan provide mental health and physical health care needed by these individuals but also has extensive programs addressing the housing, employment, court services and active mental health treatment needs of this population. The session will address case studies regarding individuals it has served, lessons learned and challenges and how they have been or are being overcome. In addition, MMIC has completed a series of research studies aimed at determining the outcomes/results of their efforts on utilization and cost. MMIC will discuss how it is using these studies to drive change in its programs to improve the outcomes related to the physical and mental health of its members.

The session would focus on:

o Brief history of why the programs were established

o Brief overview of the program: targeted population, program goals, success and challenges, case studies etc.

o Use of provider-value based payments focusing on improved outcomes

o Research findings on the impact of the programs on cost and utilization and lessons in measuring outcomes for this population

2:15pm - 3:00pm 45 mins
Track C: Social Determinants of Health
Innovations in Addressing the Special Health Care Needs of Children to improve outcomes, access to health care services, and other needed supports
  • Moderator Cheryl Austein Casnoff - Senior Fellow, NORC at University of Chicago
  • Panelist Mary Dale Peterson - President and CEO, Driscoll Children's Health Plan at Driscoll Children's Hospital
  • Mark Rakowski - Vice President of CCHP, Children's Community Health Plan, Wisconsin
2:15pm - 3:00pm 45 mins
Info
Track D: Member & Patient Engagement
Human Touch + Technology = ROI: 7 Ways to Create Sustainable ROI in Medicaid
  • Shameet Luhar - CEO at Vehda Health, Vheda Health

Medicaid is a challenging population. If plans want to engage these members, we must transform our thinking from a model that is predominantly paper and phone-enabled to one that is digital and mobile-enabled. During this session, you will learn 7 ways to create sustainable ROI with your Medicaid population through the right combination of human touch and technology.

3:00pm - 3:30pm 30 mins
Track A: MLTSS
Afternoon Networking Break
3:00pm - 3:30pm 30 mins
Track B: Behavioral Health Integration
Afternoon Networking Break
3:00pm - 3:30pm 30 mins
Track C: Social Determinants of Health
Afternoon Networking Break
3:00pm - 3:30pm 30 mins
Track D: Member & Patient Engagement
Afternoon Networking Break
3:30pm - 4:15pm 45 mins
Track A: MLTSS
MLTSS Payment Systems & the Complaints/Appeals Process
  • Carolyn Yocom - Director, Health Care Team, U.S Government Accountability Office (GAO)
3:30pm - 4:15pm 45 mins
Info
Track B: Behavioral Health Integration
PCORI Case Study: Behavioral Health Homes: Optimizing Health and Wellness for Vulnerable Populations
  • Patricia Schake - Senior Director Program Innovation, Community Care Behavioral Health Managed Care Organization

Session will present behavioral health home models designed to address the physical health and wellness of vulnerable populations and share finding from recently completed PCORI-funded study focused on implementation of the models home models in community mental health centers serving adults with serious mental illness. Session will address successful strategies for scaling and disseminating effective and transformative interventions, development of a culture of wellness, and applicability across healthcare settings.

3:30pm - 4:15pm 45 mins
Track C: Social Determinants of Health
Addressing Social Determinants of Health for the Justice-Involved Population/Case Studies/Solutions
  • Moderator Lois Simon - Principal Research Scientist, NORC at University of Chicago
  • Panelist Sarah Spiekermeier - Medicaid Administrative Director, Banner – University Health Plan
  • Holly Saelens - Vice President, Molina Healthcare
3:30pm - 4:15pm 45 mins
Track D: Member & Patient Engagement
Member Engagement Strategies and Best Practices for Clinical Outcomes
  • Kavita Singh, PharmD (Invited) - Clinical Specialist, Pharmacy Transition of Care, Memorial Hospital Miramar
  • Fabio Vogel, PharmD, BCPS - Clinical Coordinator, Pharmacy, Broward Health System
4:15pm - 5:00pm 45 mins
Info
Track A: MLTSS
Integrating Community Partners into Managed Care: A Closed-Loop Approach to Address Social Determinants

 

4:15pm - 5:00pm 45 mins
Info
Track B: Behavioral Health Integration
Integrating Pharmacy into the Care Model to Improve Quality Metrics
  • Bill Guptail - Senior Vice President, Payor Relations, Genoa Healthcare
  • Orville Mercer - Vice President of Behavioral Health, Chestnut Health Systems

As the healthcare system moves to pay-for-performance reimbursement models, behavioral health providers are increasingly measured on quality metrics, many of which are medication-related. Effectively impacting these metrics when pharmacy services are not directly managed is a challenge. Integrating pharmacy into the care model can positively impact these metrics and improve health outcomes overall, including reduced hospitalization and ER visit rates.

4:15pm - 5:00pm 45 mins
Track C: Social Determinants of Health
Housing Case Study with CareOregon
  • Eric Hunter - President and CEO, CareOregon
  • Blythe FitzHarris, PhD, LCSW - Chief Clinical Officer, Mercy Maricopa Integrated Care
4:15pm - 5:00pm 45 mins
Track D: Member & Patient Engagement
Reaching Complex Populations for Improved Outcomes and Population Health
  • Adelline Ntatin, MPH, MBIM, MA - Director, Cultural & Healthcare Equity, Aetna Better Health of Maryland
5:00pm - 6:00pm 60 mins
Cocktail Reception