Informa Life Sciences is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

08:00 08:50 (50 mins)

Main agenda

Registration

08:50 09:00 (10 mins)

Main agenda

Opening remarks from the chairman

09:00 10:00 (60 mins)

Main agenda

OPENING KEYNOTE PANEL: The politicisation of the decision-making process for agrochemical registration: what does it mean for the future of the Plant Protection Industry?

  • Understanding ECJ access to data and assessing the dossier’s vulnerability to political attack
  • Understanding the technicalities of co-decision and the role of European Parliament
  • Bentazone and European Parliament decisions on European Commission proposals
  • Examining the role of social media and populism
  • What lessons can be learned from the glyphosate issue?
  • Moving forward
  • Paul Leonard - Head of Innovation Technology Policy, BASF
  • Julie Girling - MEP for the South West of England and Gibraltar, European Parliament

10:00 10:30 (30 mins)

Main agenda

Intensive agriculture: good for business & the environment

  • Pressure on land and the environment from population growth will intensify
  • Farmers are a key part of the solution for increasing wildlife not just part of the problem
  • Research has shown that by pro-actively managing wildlife, farmland bird numbers can double
  • Crop protection and fertiliser inputs can be used to positively benefit wildlife
  • High yield farming and high levels of biodiversity can co-exist
  • Alastair Leake, Ph.D. - Director of Policy & Parliamentary Affairs, Game & Wildlife Conservation Trust

10:30 11:10 (40 mins)

Main agenda

Networking Break

11:10 11:40 (30 mins)

Main agenda

The issues with testing for Biopesticides in order to meet data requirements -

Topic to be confirmed.

  • David Esdaile - Director of Science and Regulatory Affairs, Citoxlab

11:40 12:20 (40 mins)

Main agenda

Feedback from the OECD Expert Group on Biopesticides (EGBP)

  • What is OECD?
  • How is OECD involved in the registration of biopesticides
  • What do we consider 'biopestcides'?
  • What has the Expert Group on Biopesticides achieved until now?
  • The role of OECD EGBP in harmonizing the registration of biopestcides.
  • How to deal with new innovations?
  • Jeroen Meeussen - EU Minor Uses Coordinator , EU Minor Uses Coordination Facility

12:20 13:50 (90 mins)

Main agenda

Networking Lunch

13:50 14:20 (30 mins)

Main agenda

The 4th “P” in Sustainable Agriculture

  • Guy Elitzur - CEO, Stockton STK

14:20 14:50 (30 mins)

Main agenda

Regulatory experiences on Biopesticides with global focus

  • Discussing developments of the last 5 year and 10 years
  • Looking globally including the USA and South America 
  • Feedback from leading consultancy 
  • Rüdiger Hauschild - Director & Head of Biopesticides, GAB Consulting

14:50 15:20 (30 mins)

Main agenda

Assessing current regulatory issues with Biopesticides including Industry perspective

  • Discussing timelines for Biopesticides
  •  Improving Global harmonisation
  • Are the data requirements currently too harsh?
  • Scope for the future
  • Rebecca Reboul, Institute for Plant Protection Products, Austrian Agency for Health and Food Safety, Austria
  • Jeroen Meeussen - EU Minor Uses Coordinator , EU Minor Uses Coordination Facility
  • Christina Donat - Technical Director Substitutional COO, BIO-FERM GmbH

15:25 15:55 (30 mins)

Main agenda

Networking and Afternoon Tea

15:55 16:25 (30 mins)

Main agenda

Regulating Biopesticides in South America with focus on Brazil

  • Maria Luiza Castro - Director at CESIS Solucoes em Regulamentacao e Registro de Productos, Cesis

16:25 16:55 (30 mins)

Main agenda

Presentation to be delivered by Imme Gerke

Topic to be confirmed